• Hoogwaardige koud- en traagschuim
  • Aanbevolen door dierenartsen
  • Gratis verzending vanaf €100

9.4450+ reviews


Ouderdom

Ouderdom bij een hond: Hoe herkent u het en wat kunt u eraan doen?

Een hond is tegenwoordig vaak een volwaardig lid van de familie. Het ouder worden van de hond is echter onvermijdelijk. Ouderdom brengt allerlei problemen met zich mee. Wat zijn de veranderingen die veroorzaakt worden door het ouder worden van de hersenen en hoe zijn deze te herkennen?

Een hond wordt ouder… Hoe merkt u dat?

Als uw hond ouder wordt, dan kunt u dat op verschillende manieren merken. De hond wordt namelijk zowel fysiek als mentaal ouder, wat diverse gedragsveranderingen als gevolg heeft.

1. Desoriëntatie. Het kan zo zijn dat de hond zich niet meer goed kan oriënteren in zijn eigen omgeving. Dit bouwt zich meestal langzaam op. In het begin vergist de hond zich in de juiste voordeur of weet de weg naar huis niet meer. Dit kan oplopen tot ogenschijnlijk doelloos rondjes lopen in huis.

2. Relationele stoornissen. De hond gaat minder alert reageren op geluidsprikkels. Hierdoor lijkt het net of de hond doof wordt. Het zicht en het gehoor van de hond zullen verminderen. De hond heeft moeite u te herkennen op afstand. Daarnaast kan het zo zijn dat de hond moeite heeft met de rangorde wanneer er meerdere honden in een huis leven. Dit uit zich bijvoorbeeld in onderdanig gedrag naar een voorheen ranglagere hond.

3. Verlies van motivatie. Dit blijkt in de praktijk een van de moeilijkste veranderingen waarmee u als baas zult moeten dealen. De hond zal zelf minder initiatief tonen om te spelen of om een stuk te gaan wandelen. Wanneer u een hond echt moet dwingen om mee naar buiten te gaan, is de lol er voor u snel af. Het aantal wandelingen en de duur van de wandelingen kan hierdoor verminderen.

4. Verlies van aangeleerd gedrag. Onzindelijkheid kan weer optreden, zowel overdag als ‘s nachts. Ook het leefritme van de hond kan verstoord raken. Zo kan de hond overdag in zeer diepe slaap vallen terwijl hij ‘s nachts ronddwaalt in huis. Ook reageert de hond minder of soms helemaal niet meer op bepaalde, aangeleerde commando’s. Het aanleren van nieuwe commando’s is helemaal niet meer mogelijk. Tot slot kunnen de sociale omgangsvormen naar andere honden toe lijken afgeleerd. Dit kan voor problemen zorgen wanneer de hond in aanraking komt met andere honden.

5. Angstig gedrag. Oudere honden kunnen sneller angstig gedrag vertonen. Het kan ook zijn dat de hond ergens van schrikt en vervolgens heel veel tijd nodig heeft om te herstellen. De hond lijkt opeens bang voor personen, objecten of situaties waar hij voorheen nooit angst voor vertoonde. Voorbeelden hiervan zijn verlatingsangst, angst voor de auto of voor bepaalde dieren zoals koeien of paarden. Deze angst kan ook omslaan in angstagressie. Dit kan voor u als baas beangstigend zijn.

Wat kunt u als baasje doen tegen de ouderdom van uw hond?

Er kan gesteld worden dat veroudering bij een hond bestaat uit twee componenten; het fysiek en het mentaal ouder worden. Als de hond de eerste kenmerken van ouderdom vertoont, dan kunt u als baas de echte ouderdom van uw hond nog even uitstellen.

1. Houd uw hond mentaal bezig. Er zijn tegenwoordig speciale trainingen te volgen die het mogelijk maken om oudere honden nieuwe dingen te leren. Nieuwe prikkels zorgen ervoor dat het brein scherper blijft en langer goed blijft functioneren. Dit geldt ook zo bij mensen. Als u uw hond nieuwe vaardigheden blijft aanleren, zullen de hersenen van uw hond er niet alleen op vooruit gaan, maar zal uw hond ook langer enthousiast en vrolijk blijven.

2. Let op de juiste voeding. Het is belangrijk dat een oudere hond goed blijft eten. Net zoals bij mensen is goede voeding cruciaal in de strijd tegen ouderdom. Zorg ervoor dat uw hond goede voeding krijgt die is afgestemd op oudere honden. Let ook goed op of uw hond alles opeet. Als u merkt dat de eetlust van de hond verslechterd, is het raadzaam om met een dierenarts of gedragstherapeut te gaan praten. Er wordt tegenwoordig veel onderzoek gedaan naar de manieren om honden langer gezond te houden. Wanneer u er tijdig bij bent, kan een specialist uw hond wellicht nog wat extra jaren gezond bij u laten zijn.

Hondenkussen bij ouderdom?

Als een hond ouder wordt, kan dit betekenen dat hij moeite krijgt om op te staan uit zijn kussen of mand. Hier kunt u als baas zelf wat aan doen. Een goede, praktische oplossing is de aanschaf van een zogenaamd orthopedisch hondenkussen. Het MediDog orthopedisch hondenkussen bestaat uit een dubbele laag hoogwaardige koud- en traagschuim die de hond optimale ondersteuning biedt tijdens de rust. Door het lichaamsgewicht in combinatie met de lichaamswarmte zakt de hond licht weg in de traagschuim toplaag. Drukpunten worden weggenomen wat resulteert in een orthopedisch correcte uitlijning van de wervelkolom en optimale ondersteuning aan de gewrichten van de hond. De orthopedische hondenkussens worden aanbevolen door dierenartsen, hebben een hoog ligcomfort en kennen een zeer lange levensduur. 

Bekijk MediDog hondenkussen

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

vergelijk0

Orthopedischhondenkussen.nl 9,4 / 10 - 450 Reviews @ WebwinkelKeur
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »