• Hoogwaardige koud- en traagschuim
  • Aanbevolen door dierenartsen
  • Gratis verzending vanaf €100

9.4450+ reviews

Tijdelijk 15% korting op alle MediDog hondenkussens, zolang de voorraad strekt

Tijdelijk 15% korting op alle MediDog hondenkussens


Artrose

Wat is artrose bij honden?

Als het over artrose gaat bij de hond, dan gaat het over gewrichtsslijtage. Artrose kan voorkomen in alle gewrichten van de hond. Meestal is er een oorzaak in het gewricht dat artrose op gang brengt. Vanaf dat moment gaat het zichzelf in stand houden en neemt de slijtage aan gewrichten toe.

Voordat we dieper ingaan op wat artrose precies is, is het belangrijk om te weten dat een gewricht bestaat uit twee botdelen. Deze botdelen kunnen zich ten opzichte van elkaar bewegen. De botten zijn bekleed met kraakbeen en kunnen door gewrichtsvloeistof over elkaar heen glijden. Het kraakbeen is normaal gesproken glad en veerkrachtig. Doordat er sprake is van (over)belasting van een gewricht, worden de kraakbeencellen afgebroken. Als het evenwicht verstoord is, verliest het kraakbeen zijn elasticiteit en glijdt het minder goed. Dit veroorzaakt pijn tijdens het bewegen.

Wat zijn de oorzaken van artrose bij honden?

Artrose kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder zijn de meest voorkomende oorzaken op een rijtje gezet.

1. Verkeerde beweging. Wanneer honden een aantal keer op de dag korte, intensieve beweging krijgen, is het belangrijk dat dit goed wordt begeleid door de baas. Zo niet, dan kan dit weerslag hebben op de spieren en gewrichten van de hond. Ook artrose kan hier het gevolg van zijn.

2. Overgewicht. Artrose kan veroorzaakt worden wanneer de hond (ernstig) overgewicht heeft. Hierdoor worden de gewrichten van de hond namelijk overbelast waardoor slijtage optreedt.

3. Ontsteking kraakbeen. Een ontsteking van het lichaamseigen kraakbeen kan artrose als gevolg hebben. Het kraakbeen wordt dan niet meer herkend door het eigen lichaam. Er wordt gereageerd met een afweerreactie tegen het kraakbeen.

4. Trauma. Een andere veelvoorkomende oorzaak van artrose is een trauma. Het kraakbeen van de hond kan beschadigen door een trauma of een ongeluk waarbij schade ontstaan is aan spieren of gewrichten.

5. Erfelijke kwalen of onzorgvuldige fokkerij. Wanneer u overweegt een pup aan te schaffen, is het raadzaam om op zoek te gaan naar een erkende fokker. Check ook altijd of er artrose voorkomt in de stamboom van de ouderdieren om de kans op artrose zoveel mogelijk te beperken.

6. Tot slot komt artrose vaker voor bij grotere hondenrassen dan bij kleinere hondenrassen.

Wat zijn de symptomen van artrose bij honden?

Alvorens de diagnose artrose is gesteld, kan het zijn dat u al aan uw hond gemerkt heeft dat hij zich de laatste tijd anders gedraagt dan voorheen. Doordat er sprake is van slijtage aan het kraakbeen treedt er een ontstekingsreactie op die pijn veroorzaakt. Het lichaam van de hond probeert de gewrichten te stabiliseren en maakt nieuw botweefsel aan in een gewrichtskapsel. 

Symptomen die wijzen op artrose zijn stijfheid na een periode van rust en startkreupelheid of ochtendstijfheid. Als de hond een paar uur heeft gelegen en daarna op wil staan, gaat dit erg moeizaam. De gewrichten voelen erg stijf en pijnlijk aan. Doordat de hond moeite heeft met het opstaan uit zijn kussen of mand, blijft hij het liefst zo lang mogelijk liggen. Op deze manier probeert hij zijn gewrichten te ontlasten.

Een hond kan ook mank lopen, kreupel zijn of onregelmatig lopen. U kunt het goed aan de hond zien dat hij pijn heeft wanneer u hem observeert. Als de hond pijn heeft tijdens het lopen, probeert hij bepaalde gewrichten te ontzien en gaat mank lopen. De hond kan ook pijnuitingen laten zien door te piepen of door zijn poot omhoog te houden. Dit zijn duidelijke signalen dat de hond veel last heeft. Het is dan sterk aan te raden om zo snel mogelijk in actie te komen om de pijn die als gevolg van artrose optreedt, te verminderen.

Hoe ziet de diagnose van artrose bij honden eruit?

Een orthopedisch onderzoek wijst uit of de hond artrose heeft. Aan de hand van dit onderzoek kunnen afwijkingen worden vastgesteld en kunnen er verbanden worden gelegd tussen klachten en onderliggende aandoeningen.

Om te beginnen wordt er onderzocht waar het probleem vandaan komt. Hierbij wordt er goed gekeken naar de reactie of pijnuitingen van de hond. Er kunnen röntgenfoto’s worden gemaakt om de ernst van de artrose in beeld te brengen. Aan de hand van de röntgenfoto’s kan de dierenarts aantonen waar het probleem zich precies bevindt. 

Hoe gaat de behandeling van artrose bij honden in zijn werk?

Artrose kan op verschillende manieren behandeld worden. Hieronder zijn een aantal behandelingswijzen op een rijtje gezet. 

1. Om te beginnen is het belangrijk dat de hond niet op een koude, vochtige ondergrond ligt. De kou gaat dan in de gewrichten zitten waardoor de stijfheid alleen maar verder toe zal nemen.

2. Om de pijn die als gevolg van artrose optreedt te bestrijden, worden langdurig ontstekingsremmers voorgeschreven. Velen mensen denken dat het geven van pijnstillers niet goed zou zijn omdat de hond de pijn dan niet meer voelt en dan "meer kapot zou maken". Echter, niets is minder waar. Er bestaat absoluut geen gevaar voor het afscheuren van banden of het gewrichtskapsel.

3. Verder is het belangrijk om een goede combinatie te vinden tussen rust en beweging. Regelmatig bewegen is van groot belang om de spieren soepel te houden. Geadviseerd wordt om de hond 5 à 6 keer per dag aangelijnd uit te laten, maximaal 5 minuten per keer. Hoe lang dit moet worden volgehouden is afhankelijk van de mate van artrose en de ernst van de verschijnselen. Dit wordt vaak in overleg met de dierenarts bepaald. Na de beweging is het raadzaam om de hond voldoende te laten rusten. Dit zodat het lichaam van de hond kan worden ontlast.

4. Als uw hond (ernstig) overgewicht heeft is afvallen sterk aan te raden. Vraag uw dierenarts naar passende voeding. Doordat de hond gewicht verliest, neemt de druk op gewrichten af wat een vermindering van pijnklachten als gevolg heeft.

5. Er kan ook fysiotherapie worden aangeraden wanneer een hond last heeft van artrose. Daarbij is het belangrijk om te vermelden dat u er thuis mee moet beginnen. De behandeling stopt niet bij het verlaten van de fysiopraktijk, maar gaat thuis gewoon door. Zorg voor een goede ondergrond en biedt uw hond voldoende beweging.

Kortom: doe zelf wat in uw vermogen ligt om uw hond een heerlijk leven te laten leiden. Verzacht of verminder de pijn door te zorgen voor het ideale gewicht, door regelmatige beweging (de afstand van het lopen zal korter worden, maar dan loop je wat vaker met de hond, geen intensieve training, maar wel rustig blijven lopen en spelen met je hond) en door een gezonde, comfortabele slaapplaats voor je hond te creëren.

Hondenkussen bij artrose?

Tot slot is er ook een praktische oplossing voor artrose die de druk op gewrichten kan verminderen, namelijk een orthopedisch hondenkussen. Het MediDog orthopedisch hondenkussen bestaat uit een dubbele laag koud- en traagschuim die de hond optimale ondersteuning biedt tijdens de rust. Door het lichaamsgewicht in combinatie met de lichaamswarmte zakt de hond licht weg in de traagschuim toplaag. Drukpunten worden weggenomen wat resulteert in een orthopedisch correcte uitlijning van de wervelkolom en optimale ondersteuning aan de gewrichten van de hond. De orthopedische hondenkussens van MediDog worden aanbevolen door dierenartsen, bieden uw hond een hoog ligcomfort en kennen een lange levensduur.

Bekijk MediDog hondenkussen

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

vergelijk0

Orthopedischhondenkussen.nl 9,4 / 10 - 450 Reviews @ WebwinkelKeur
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »