• Hoogwaardige koud- en traagschuim
  • Aanbevolen door dierenartsen
  • Gratis verzending vanaf €100

9.4450+ reviews

Tijdelijk 15% korting op alle MediDog hondenkussens, zolang de voorraad strekt

Tijdelijk 15% korting op alle MediDog hondenkussens


Los Processus Coronoideus (LPC)

Wat is LPC bij honden?

LPC of Los Processus Coronoideus is een relatief veelvoorkomende orthopedische aandoening aan de elleboog bij honden. Bij LPC komt er een stukje kraakbeen met bot vrij in de elleboog van een hond. De elleboog bij een hond is het gewricht waar de voorpoten het lijf raken. Als dit stukje kraakbeen met bot loslaat kan het in het gewricht blijven zitten en zo het gewricht kapot schuren. Dit veroorzaakt veel pijn bij de hond en kan op den duur zelfs artrose veroorzaken.

Wat zijn de oorzaken van LPC bij honden?

LPC kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat uw hond gevoelig is voor LPC. Onderzoek wijst namelijk uit dat er een sterke genetische factor is die bepaalt of een hond last van LPC zal krijgen. Het probleem is alleen dat het vrij moeilijk te bepalen is welke genen hiervoor verantwoordelijk zijn. Ook kan het zijn dat een hond last heeft van LPC doordat deze in zijn of haar jeugd overbelast is geweest of niet de juiste voeding heeft gekregen. Tot slot kan er een anatomische reden zijn dat een hond LPC heeft, bijvoorbeeld doordat het bot van de voorpoot niet goed aansluit in de elleboog.

Welke honden zijn gevoelig voor LPC?

Er zijn twee factoren die belangrijk zijn bij de indicatie van LPC. Zo komt LPC voornamelijk voor bij grotere honden. Kleinere honden zijn minder gevoelig voor LPC. Er is aantal hondenrassen dat extra gevoelig is voor LPC zoals de Duitse Herdershond, de Labrador Retriever, de Golden Retriever en de Berner Sennenhond. Wanneer u een hond bij een fokker koopt is het verstandig om een LPC vrijwaring van de ouders te vragen. Zijn de ouders van de puppy vrij van LPC, dan bestaat er nog steeds een kans dat de hond LPC krijgt maar deze kans is in ieder geval een stuk kleiner.

Daarnaast komt LPC vooral bij jonge honden voor. Let wel op: dit wil niet zeggen dat een oudere hond geen LPC kan krijgen, maar de kans dat het voorkomt is een stuk kleiner. LPC is gelukkig goed te behandelen, zeker omdat het vaak om jonge, sterke honden gaat. Een hond hoeft er geen blijvende schade aan over te houden mits u er als baas op tijd bij bent. 

Hoe ziet de diagnose van LPC bij honden eruit?

Als leek is het niet mogelijk om de diagnose LPC te stellen. Het enige dat u als baas vast kunt stellen is dat uw hond moeizaam of kreupel loopt. Als uw hond een dag kreupel loopt hoeft u niet direct naar de dierenarts te rennen. LPC komt namelijk vooral voor bij jonge honden dus het moeizaam of kreupel lopen kan ook een gevolg zijn van groeipijnen. Houd het echter wel goed in de gaten. Als het moeilijk lopen of de kreupelheid aanhoudt, dan is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. Deze zal vervolgens röntgenfoto’s of een MRI-scan maken om de diagnose LPC te kunnen vaststellen of uitsluiten.
 

Wat gebeurt er verder?

Als blijkt dat uw hond LPC heeft dan zal de dierenarts het stukje bot moeten verwijderen. Vaak wordt dit gedaan door artroscopie. Via een opening in het gewricht wordt er een camera in het gewricht gebracht en wordt het stukje bot verwijderd. Dit is een operatie die niet heel veel omhanden heeft en de hond zal snel herstellen van de ingreep. In sommige gevallen is het niet mogelijk om door artroscopie het stukje bot te verwijderen. Dit omdat de LPC op een lastige zit of omdat het te groot is. In dat geval wordt er gekozen voor een chirurgische ingreep. Dit heeft echter wel een aantal nadelen. In de eerste plaats zijn de kosten een stuk hoger. Daarnaast zal de hond meer tijd nodig hebben om te herstellen na de ingreep. Aangezien LPC voornamelijk bij jonge honden voorkomt, is de kans op goed herstel na de ingreep groot.

Hoe gaat de behandeling van LPC bij honden in zijn werk?

LPC is een aandoening die vooral genetisch wordt bepaald maar toch kunt u als baas het nodige doen om te voorkomen dat uw hond LPC krijgt. Zo is het ontzettend belangrijk om uw hond de juiste voeding te geven. Dit zorgt ervoor dat de botten van uw hond in optimale conditie blijven. Zorg ervoor dat de voeding is afgestemd op het gewicht en het ras van uw hond. Dit omdat de voeding dan extra voedingsstoffen bevat die goed zijn voor de botten en gewrichten. Laat u adviseren door de dierenarts of door een goede dierenspeciaalzaak. Ook de vereniging van een bepaald hondenras kan veel voor u betekenen wanneer u vragen heeft. 

Hondenkussen bij LPC?

Op het moment dat uw hond moeite heeft met opstaan, hoeft dat niet direct medicatie of een medische ingreep te betekenen. U kunt uw hond thuis al ondersteunen door het aanschaffen van een zogenaamd orthopedisch hondenkussen. Dit medische hondenkussen zorgt ervoor dat de hond gemakkelijker uit zijn kussen kan opstaan. Het MediDog orthopedisch hondenkussen bestaat uit een dubbele laag hoogwaardige koud- en traagschuim die de hond optimale ondersteuning biedt tijdens de rust. Door het lichaamsgewicht in combinatie met de lichaamswarmte zakt de hond licht weg in de traagschuim toplaag. Drukpunten worden weggenomen wat resulteert in een orthopedisch correcte uitlijning van de wervelkolom en optimale ondersteuning aan de gewrichten van de hond. De orthopedische hondenkussens worden aanbevolen door dierenartsen en hebben een zeer lange levensduur.

Bekijk MediDog hondenkussen

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

vergelijk0

Orthopedischhondenkussen.nl 9,4 / 10 - 450 Reviews @ WebwinkelKeur
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »