• Hoogwaardige koud- en traagschuim
  • Aanbevolen door dierenartsen
  • Gratis verzending vanaf €100

9.4450+ reviews

Tijdelijk 15% korting op alle MediDog hondenkussens, zo lang de voorraad strekt

Tijdelijk 15% korting op alle MediDog hondenkussens, op = op


Elleboogdysplasie (ED)

Wat is elleboogdysplasie (ED) bij honden?

De afkorting ED staat voor elleboogdysplasie. Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor een aantal (voornamelijk) erfelijke aandoeningen aan de ellebogen van de hond. Deze aandoeningen veroorzaken pijn en dus kreupelheid bij de hond.

Wat zijn de oorzaken van elleboogdysplasie bij honden?

Er zijn verschillende oorzaken die ED als gevolg hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is een te snelle groei. ED komt ook vaak voor bij honden die zijn volgroeid en een gewicht hebben bereikt van meer dan 30 kg. Reuen hebben vaker te maken met ED dan teven. Dat heeft als reden dat reuen over het algemeen zwaarder zijn dan teven. Een andere oorzaak van ED is erfelijkheid. Er is een aantal hondenrassen dat een groter risico loopt op ED zoals de Berner Sennenhond, de Labrador Retriever, de Rottweiler en de Bordeaux Dog. Ook overvoeding kan een oorzaak zijn van ED. Het risico wordt verhoogd door het voeden van overmatige mineralen, calorieën en vitaminen. De druk op de ellebogen van de hond wordt hierdoor vergroot. 

Wat zijn de symptomen van elleboogdysplasie bij honden?

Honden kunnen de eerste symptomen van ED uiten als zij tussen de vier en acht maanden oud zijn. Het kan zijn dat de hond stijf is na een periode van rust of kreupel loopt. Deze kreupelheid kan tijdelijk of met tussenpozen zijn. Springen en snelle wendingen kunnen de kreupelheid veroorzaken en/of verergeren. In de meeste gevallen is er ook een bewegingsbeperking en een lichte zwelling in de elleboog aanwezig.

Hoe ziet de diagnose van elleboogdysplasie bij honden eruit?

Er wordt bij een elleboogdysplasie-onderzoek gekeken naar vier verschillende aandoeningen van het ellebooggewricht. Bij ED gaat het over ontwikkelingsstoornissen, met name van het kraakbeen in de gewrichten. Deze ontstaan vaak bij erfelijke (en andere) factoren. Het kan zijn dat een hond er op jonge leeftijd al ernstige problemen van ondervindt. Het kan ook zijn dat er pas op latere leeftijd wordt vastgesteld dat er sprake is van ernstige misvormingen in het gewricht (bijvoorbeeld door kreupelheid). Het onderzoek dat gedaan wordt bestaat uit röntgenfoto’s van de ellebogen. ED komt voor bij jonge honden als het ellebooggewricht zich niet goed ontwikkelt. Doordat er sprake kan zijn van een verkeerde aanleg van de elleboog komen er drukverschillen in de elleboog. Hierdoor kan een stukje van de ellepijp afbreken of beschadigen. Er kunnen ook kraakbeenletsels ontstaan in de bovenarm. Dit gaat later over in slijtage van het gewricht waar een hond veel last van kan hebben. De een meer dan de ander, afhankelijk van de ernst van de ED.
 

Elleboogdysplasie-onderzoek en hondenrassen

Er moet altijd een diagnose-onderzoek verricht worden bij een aantal hondenrassen, zoals bij de Labrador Retriever, de Golden Retriever, de Rottweiler, de Berner Sennenhond, de Duitse Herdershond en de Bordeaux Dog. De gemiddelde hond moet hierbij minimaal achttien maanden oud zijn. Bij een aantal rassen kan het onderzoek al gedaan worden als de hond twaalf maanden oud is, zoals bij de Golden Retriever, de Labrador Retriever, de Nova Scotia Duck Tolling Retriever, de Flatcoated Retriever, Chesapeake Bay Retriever, de Duitse Herdershond en de Rottweiler.

Hoe gaat de behandeling van elleboogdysplasie bij honden in zijn werk?

De behandeling van elleboogdysplasie is afhankelijk van eventueel betrokken aandoeningen en de ernst van de klinische symptomen. Ook de klachten spelen hierin een grote rol, net zoals de leeftijd van de hond en de eventuele aanwezigheid van artrose. Elleboogdysplasie kan chirurgisch behandeld worden. Tevens is ondersteuning mogelijk met behulp van voeding en voedingssupplementen. Speciale gewrichtsdiëten zijn rijk aan onverzadigde vetzuren (omega 3 vetzuren). Deze hebben een ontstekingsremmende werking. Daarnaast zijn er andere toevoegingen die dit effect nog extra ondersteunen. Gelukkig kunt u er als baas ook wat aan doen! Hieronder is een aantal tips op een rijtje gezet.

1. Overgewicht voorkomen; hoe minder druk op de gewrichten, hoe minder pijn dit veroorzaakt.

2. Zorg dat de hond niet overbelast wordt; geen wilde spelletjes, te intensieve wandeltochten et cetera.

3. Vermijd zware ondergronden; hierdoor moet de hond teveel kracht zetten wat overbelasting van het heup- en ellebooggewricht als gevolg heeft.

4. Laat uw hond niet springen; hierdoor wordt er teveel kracht gezet op de achterpoten en ook het neerkomen is erg belastend voor de gewrichten.

5. Voorkom dat uw hond gaat traplopen; ook dit is erg belastend voor de gewrichten van de hond.

6. Voorkom draaibewegingen; pas dus goed op met balspelletjes.

Hondenkussen bij elleboogdysplasie?

Tot slot is er ook een praktische oplossing voor elleboogdysplasie die de druk op gewrichten kan verminderen, namelijk een orthopedisch hondenkussen. Het MediDog orthopedisch hondenkussen bestaat uit een dubbele laag hoogwaardige koud- en traagschuim die de hond optimale ondersteuning biedt tijdens de rust. Ook wordt het opstaan uit het kussen gemakkelijker. Door het lichaamsgewicht in combinatie met de lichaamswarmte zakt de hond licht weg in de traagschuim toplaag. Drukpunten worden weggenomen wat resulteert in een orthopedisch correcte uitlijning van de wervelkolom en optimale ondersteuning aan de gewrichten van de hond. De orthopedische hondenkussens van MediDog worden aanbevolen door dierenartsen, bieden uw hond een hoog ligcomfort en kennen een lange levensduur. 

Bekijk MediDog hondenkussen

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

vergelijk0

Orthopedischhondenkussen.nl 9,4 / 10 - 450 Reviews @ WebwinkelKeur
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »